onsdag 7 november 2007

4 recension: Brazil


Jag och Linnéa har börjat på ett projekt att se filmer som ligger på IMDB top 250. Vi har börjat från botten och försöker se filmer som vi är intresserade av att se. Först ut var filmen Brazil som är skapad av Terry Gilliam. Terry Gilliam ligger bakom filmer som "De tolv apornas armé" och "Time bandits" med flera. I Brazil får vi följa Sam Lowry som jobbar för Informations ministeriet i en mycket byråkratisk framtid (1997) som är mycket lik George Orwells 1984. Man får också följa Sams drömmar i vilka han är en bevingad fantasy hjälte som försöker finna en kvinna som har fänglsats. Sam Lowry blir mycket förvånad den dag som han får se denna kvinna i lobbyn på väg till sitt jobb och därefter försöker han finna henne och detta får massa av konsekvenser. Filmen är skönt skruvad med oförglömliga karaktärer spelade av en rad kända skådespelare som Jonathan Pryce, Robert de Niro, Ian Holm och Michel Palin. Historien känns som en blandning av 1984 och något skrivet av Franz Kafka. Jag tyckte filmen var mycket bra men på nått sätt kändes den lång. Så det blir betyget 4 av 5.

Skicka en kommentar 4 kommentarer:

7 november 2007 kl. 20:52 Helena sa...

Bra projekt, vi jobbar också på det!

Ni har väl inte missat twofifty.org - ett bra sätt att hålla reda på vad man sett och inte sett på listan.

Det är ett kul projekt, men det är lite frustrerande att listan är så dynamisk och framförallt att alla skräpstorfilmer gör en bubblare på den och sen försvinner... nånting säger mig at Ratatouille (nej, jag har inte sett den, jag är bara fördomsfull) inte blir så långvarig, t.ex.

7 november 2007 kl. 20:55 Björn sa...

Nej jag tror inte heller Ratatouille blir långvarig. Nya filmer får ju snabbt röster då de är populära. Men förstår inte den filmen. Verkar ju skitkass och de som jag vet har sett den håller med. De förstår inte varför alla ger den fyror och femmor. Får se till att kolla upp twofifty. Får se hur projektet går, vi siktar kanske inte att se alla filmer från 30 talet å liknande. :)

7 november 2007 kl. 21:14 Helena sa...

Har ni sett M? Det är faktiskt en riktigt tuff film från 30-talet...

7 november 2007 kl. 21:30 Björn sa...

Nej det har vi nog inte. Iaf inte jag. :)

Skicka en kommentar